Korfbal is .........


                        de enige gemengde ploegsport...
                        samen uit, samen thuis...
                        topsport...
                        spectaculair, veelzijdig...
                        samenwerking...
                        schijnbewegingen, fysieke conditie, contact...         
                        balvaardigheid...
                        snelheid...
                        een opvoedende sport...
                        een recreatieve sport...
                        binnen en buiten...
                        clubleven, gezelligheid...

                                                    ......... alles wat je van een sport verlangt!

 

Ontstaan                                                                                

Korfbal is een nieuwe sport, maar toch al een eeuw oud ..... 

Korfbal ontstond in 1902 door de Nederlandse onderwijzer Nico Broekhuysen. Eerst was het gewoon een spel maar al snel groeide het uit tot een volwaardige sport. Na de eerste wereldoorlog brachten uit Nederland terugkerende Belgen de sport van 'paal en mand' mee naar hun Antwerpse vaderstad, waar op de Olympische Spelen van 1920 een demonstratiewedstrijd gespeeld werd, en daarmee was België meteen het tweede korfballand.

Tussen de beiden wereldoorlogen werd de korfbalsport een vaste waarde in België en omstreken. Helaas kende korfbal geen verdere uitbreiding naar andere landen Dit kwam waarschijnlijk in hoofdzaak door de tegenstand die de aanwezigheid van dames op het sportveld destijds nog opriep. Na de tweede wereldoorlog herhaalde de geschiedenis zich in die zin dat Nederlandse en Belgische Korfballiefhebbers hun sport verder uitdroegen naar Engeland, Duitsland, Spanje, Suriname, Nederlandse Antillen, Indonesië, Luxemburg, V.S., Australië, Frankrijk, Brazilië, India, Portugal, Nieuw Guinea, Taiwan, Polen en Tsjechoslowakije, zodat een verdere Internationale uitbreiding voor de hand lag.

Wat is korfballen?

Korfbal is een balsport waarbij getracht wordt een bal zo vaak mogelijk door de korf van de tegenstander te werpen. Twee teams van 8 spelers spelen tegen elkaar. Elk team bestaat uit 4 dames en 4 heren.Het korfbalveld wordt verdeeld in twee vakken, het aanvallend vak en het verdedigend vak. 

Elk team heeft een korf die is opgehangen aan een paal. Men dient de bal rond te spelen van speler tot speler, met de hand.  Het spelen van de bal met de voet, been of vuist is niet toegestaan. Ook lopen met de bal is verboden. In het aanvallend vak probeert men de bal door de mand te gooien. In het verdedigend vak probeert men te verhinderen dat het andere team de bal door de mand kan gooien. Het team dat het vaakst de bal door de korf heeft gegooid heeft gewonnen. Een geldig doelpunt wordt gemaakt door de bal van bovenaf door de korf van de tegenpartij te gooien

Korfbal